Fremstilling / Skæring

Skæring

Jeg starter med at udtænke og måske tegne mit design. Er der mange små elementer er det vigtigt at tegne designet, så udskæringerne kan blive så præcise som muligt. På trods af at en tegning er meget præcis er det vigtigt hele tiden at måle direkte på glasset under arbejdet. Der skal ikke mange små afvigelser fra målene før end der bliver små mellemrum, der måske ikke ser pæne ud på det færdige resultat. Trekanter og firkanter er mere komplicerede end stænger og jo flere dele - jo flere muligheder for skæve vinkler og upræcise samlinger. Jeg skærer mit glas på en speciel skæreplade med tilhørende vinkler og markeringstilbehør. De vigtigste redskaber er en glasskærer, der automatisk lader skæreolie komme ud over diamanthjulet, samt en uundværlig lineal.
 
Når glasset er skåret, skal hver enkelt del vaskes i varmt vand. Det er vigtigt at tørre og polere glasset bagefter, da eventuelle kalkpletter vil brænde sig fast i glasset. Hver enkelt glasstykke skal placeres det samme sted efter vasken ellers passer designet måske ikke.
 
Designet skal signeres og sprøjtes med glasfluss. Glasfluss er en spritblanding, der forhindrer devitrification på det opale glas. Devitrification (devit) er en hvidlig overflade, der kan opstå under brændingen.
 
Nu er designet klar til fusing.